Изключителен лекар и вещ алхимик, Сън Симиао (Sun Simiao, 581–682 A.D.),

...
Изключителен лекар и вещ алхимик, Сън Симиао (Sun Simiao, 581–682 A.D.),
Коментари Харесай

Не говори празни приказки, не прави излишни движения, не задържай в главата си суетни мисли § Съвети за здраве и дълголетие

Изключителен доктор и движимост алхимик, Сън Симиао (Sun Simiao, 581–682 A.D.), бил провъзгласен от новите генерации за " Крал на медицината ”.  Той е една от най-интересните фигури в историята на китайската медицина и създател на най-ранната енциклопедия за клинична процедура. На него приписват и известната формула за здраве и дългоденствие:

" Не слушай нищо, което те нервира, не приказва празни приказки, не прави непотребни придвижвания, не задържай в главата си суетни мисли ".

През годините, неговите възпитаници допълват теорията на своя популярен преподавател с още мъдри препоръки за положително здраве и дълъг живот.

Животът ни се дава за наслада, по тази причина няма потребност да се тревожим и преуморяваме поради неща, които не си костват. Това не значи, че би трябвало да се отдаваме на на вятъра забавление и безучастие - в случай че седиш дълго, ще навредиш на тялото си, в случай че лежиш дълго, ще навредиш на дишането, в случай че стоиш дълго, ще навредиш на костите, в случай че вървиш дълго, ще навредиш на мускулите.

§

Мъдър е този, който знае по кое време да спре. Мъдрият знае цената на покоя, който основава ритъма и от който произлиза всяко придвижване. След като сте изпили чаша чай и сте се нахранили до насита, можете да си починете. След като сте се уморили от дневните грижи, можете да си починете. След като сте изживели живота си без да се поддавате на лакомия и злоба, можете да си отдъхнете.

§

Детството е " Пролетта на живота ". Децата са доста преносими, жадно опознават света и не са склонни към самоанализ. Това е време на дейните дейности и радостните игри, време на напредък и бързи промени.

Младостта е " Лятото на живота ". Време за реализиране на физическа и нравствена зрялост. През този сезон на човек се дава явен разум, физическо здраве и най-главното – в него се пробужда нравственото начало, потребността от осъзнаване.

Зрелостта е " Есента на живота ", когато събираме плодовете на виталния си труд - без значение праведни ли са те или не. Добродетелите на зрелите години са целокупност на душата, изисканост на характера, обединение на думите с делата. Човекът става източник на естетика и покой.

Старостта е " Зимата на живота ". Това е сезон на съсредоточеността и покоя. Добродетелите на възрастния човек са бранене на личните сили, единение на мозъка и възприятията.

* Depiction of Sun Simiao from Paul U. Unschuld's collection of images published in " Medicine in China: Historical Artifacts and Images. "

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР